Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
buniusia79 napisał:
[b]

Szczerze nie miałam możliwości tego sprawdzić bo swój numer mam. Takie pytanie padło na spotkaniu, na którym byłam i dziewczyna ze skatte powiedziała, że można założyć jednoosobową firmę przez altinn i z automatu dostaje się Dnumer. Ktoś bez numeru powinien to sprawdzić

Skarbie, to nie istotne co dziewczyna ze skatte powiedziala, bo ludzie gadaja bardzo czesto bez sensu. Trzeba samemu to przeanalizowac czy to mozliwe. Zeby zalozyc firme przez altinn, to trzeba sie tam zalogowac, a zeby sie zalogowac to potrzebujes kody, te zas otrzymasz jezeli masz persnr.
Tak wiec kolo sie zamyka. Bez persnr. Nie dostaniesz kodow, i sie nie zalogujesz, w zwiazku z tym nie zalozysz firmy przez altinn.
Firme natomiast mozesz zalozyc bez logowania sie na altinn, tylko wysylajac formularz bezposrednio do brønnøysundregister, rownoczesnie wysylasz drugi formularz w sprawie numeru/ czy tam d-numeru.

A do innych "ekspertow": nikt nie pyta o "byznesplany", ani o gotowke, a wszelkimi informacjami was zasypia jak tylko firma zostanie zarejestrowana, lacznie z placeniem podatku..... Zalozenie firmy w norwegii wymaga 15 min na wypelnienie formularza (dla tych co maja problemy jezykowe) i ok. tygodnia na otrzymanie wiadomosci zwrotnej, calosc jest darmowa. Oczywiscie, ci co chca placic, to oczywiscie moga
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Makaryna napisał:
buniusia79 napisał:
[b]

Szczerze nie miałam możliwości tego sprawdzić bo swój numer mam. Takie pytanie padło na spotkaniu, na którym byłam i dziewczyna ze skatte powiedziała, że można założyć jednoosobową firmę przez altinn i z automatu dostaje się Dnumer. Ktoś bez numeru powinien to sprawdzić

Skarbie, to nie istotne co dziewczyna ze skatte powiedziala, bo ludzie gadaja bardzo czesto bez sensu. Trzeba samemu to przeanalizowac czy to mozliwe. Zeby zalozyc firme przez altinn, to trzeba sie tam zalogowac, a zeby sie zalogowac to potrzebujes kody, te zas otrzymasz jezeli masz persnr.
Tak wiec kolo sie zamyka. Bez persnr. Nie dostaniesz kodow, i sie nie zalogujesz, w zwiazku z tym nie zalozysz firmy przez altinn.
Firme natomiast mozesz zalozyc bez logowania sie na altinn, tylko wysylajac formularz bezposrednio do brønnøysundregister, rownoczesnie wysylasz drugi formularz w sprawie numeru/ czy tam d-numeru.

A do innych "ekspertow": nikt nie pyta o "byznesplany", ani o gotowke, a wszelkimi informacjami was zasypia jak tylko firma zostanie zarejestrowana, lacznie z placeniem podatku..... Zalozenie firmy w norwegii wymaga 15 min na wypelnienie formularza (dla tych co maja problemy jezykowe) i ok. tygodnia na otrzymanie wiadomosci zwrotnej, calosc jest darmowa. Oczywiscie, ci co chca placic, to oczywiscie moga

Zalozenie owszem, ale by dostac np. zewolenie na pobyt nalezy pokazac na Policji biznes plan, czesto pytaja o budżet. Możliwe, że w Stavanger maja inne procedury.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Karol.Ky napisał:
[b]

Zalozenie owszem, ale by dostac np. zewolenie na pobyt nalezy pokazac na Policji biznes plan, czesto pytaja o budżet. Możliwe, że w Stavanger maja inne procedury.

Nie wiem jak jest w Stavanger, ale zakladanie firm jest centralne i jest w brønnøysund. Rowniez przyznawanie d numeru jest zalatwiane w tym samym miejscu. Zezwolenie na pobyt, jako takie nie jest potrzebne, bo zalozenie firmy to tlumaczy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Makaryna napisał:
Karol.Ky napisał:
[b]

Nie wiem jak jest w Stavanger, ale zakladanie firm jest centralne i jest w brønnøysund. Rowniez przyznawanie d numeru jest zalatwiane w tym samym miejscu. Zezwolenie na pobyt, jako takie nie jest potrzebne, bo zalozenie firmy to tlumaczy.

Tez tak myśleliśmy, a jednak potrzebne były: biznesplan, budżet przedsięwzięcia. Bez tego nie przeszło, a zezwolenie na pobyt było potrzebne do otworzenia rachunku bankowego. Bano nie wystarczaja doumenty ze Skattevest i Brønnøysund. Do tego dochodzą dodatkowe schodki...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Karol.Ky napisał:
Makaryna napisał:
Karol.Ky napisał:
[b]

Tez tak myśleliśmy, a jednak potrzebne były: biznesplan, budżet przedsięwzięcia. Bez tego nie przeszło, a zezwolenie na pobyt było potrzebne do otworzenia rachunku bankowego. Bano nie wystarczaja doumenty ze Skattevest i Brønnøysund. Do tego dochodzą dodatkowe schodki...

Ci ktorzy sa w Noge od 100 lat najczesciej udzielaja trywialnych rad, ktore wyczytaja w lovdata lub na stronach urzedow. Problem polega ma tym, ze czesto lokalne jednostki administracyjne za nic maja slowo pisane i wymagaja dodatkowych dokumentow od nowoprzybylych. vide( policja, Nav) Mozna sie z nimi klocic, co odwlecze sprawe, badz dostarczyc wymagane dokumenty. Wiekszosc wybiera opcje 2. Tak jest szybciej, a czas jest na wage zlota.
Latwo mantykowac, gdy sie otrzymalo wszelkie pozwolenia tuz po wejsciu Polski do EU lub jeszcze wczesniej.
Pomyslcie co ma powiedziec polak policjantowi, gdy on wymaga ekstra dokumentow? Nie zna zbyt dobrze jezyka i z pewnoscia nie ma aktow prawnych ze soba.
Zanim zaczniecie z wyzszoscia pouczac warto pierdolnac sie w zakonczenie szyi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Karol.Ky napisał:
Makaryna napisał:
Karol.Ky napisał:
[b]

Nie wiem co wy robiliscie i o co wam dokladnie chodzilo. Ja sama zalatwialam wielu polakom nie majacym numeru personalnego firmy jednoosobowe. Nie jest to moje codzienne zajecie, ale czasami zal mi bylo patrzyc na ich bezradnosc, a mnie to zajelo kilka minut. I wszyscy dostali d-numer i firme bez problemow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

()
Maniak
Makaryna napisał:
Karol.Ky napisał:
Makaryna napisał:
Karol.Ky napisał:
[b]

Nie wiem co wy robiliscie i o co wam dokladnie chodzilo. Ja sama zalatwialam wielu polakom nie majacym numeru personalnego firmy jednoosobowe. Nie jest to moje codzienne zajecie, ale czasami zal mi bylo patrzyc na ich bezradnosc, a mnie to zajelo kilka minut. I wszyscy dostali d-numer i firme bez problemow.

Zalozyc firme i dostac d-nummer to nie problem, gorzej z pozostalymi rzeczami. Konto, ubezpiecznia etc.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Karol.Ky napisał:
[b]

Zalozyc firme i dostac d-nummer to nie problem, gorzej z pozostalymi rzeczami. Konto, ubezpiecznia etc.

Przy firmie jednoosobowej mozesz miec swoje konto osobiste, to jest jak najbardziej dopuszczalne. Jednakoz lepiej miec odzdzielne, zeby dochody i wydatki prywatne sie nie mieszaly. I zalatwia sie tak samo prosto jak konto osobiste.
Ubezpieczenie: wysylasz podanie na necie do kilku firm ubezpieczeniowych, dostajesz od nich oferte i wybierasz najlepsza dla ciebie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Makaryna napisał:
Karol.Ky napisał:
[b]

Przy firmie jednoosobowej mozesz miec swoje konto osobiste, to jest jak najbardziej dopuszczalne. Jednakoz lepiej miec odzdzielne, zeby dochody i wydatki prywatne sie nie mieszaly. I zalatwia sie tak samo prosto jak konto osobiste.
Ubezpieczenie: wysylasz podanie na necie do kilku firm ubezpieczeniowych, dostajesz od nich oferte i wybierasz najlepsza dla ciebie.

To tak, ale i tak banki chca pozwolenie na pobyt z policji, tym samym kolo sie zamyka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
A jaki problem z pozwoleniem ? Bierze się list z Brønnøysund z numerem organizacyjnym i idzie się odebrać registreringsbevis. I jeśli ma się ochotę to można się zameldowac, wyrazić życzenie pobytu dłuższego niż pól roku , wypisać wniosek o kartę podatkowa i dostanie się stały nr personalny.
A do banku tylko z listem z Brønnøysund i paszportem.

Edit: chodzi o epf, czyli działalnośc jednoosobowa. Do tego nie potrzeba biznesplanu i jest to darmowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok